‘Kebun’ rock melon di aras empat parkir kereta

P. Manickavasagam menunjukkan buah Rock Melon (Tembikai Wangi) yang telah dipetik untuk dijual ketika ditemui di Seksyen 25 Shah Alam. — Foto Bernama
P. Manickavasagam menunjukkan buah Rock Melon (Tembikai Wangi) yang telah dipetik untuk dijual ketika ditemui di Seksyen 25 Shah Alam. — Foto Bernama

SHAH ALAM, 27 Jun — Ketika kebanyakan petani mengusahakan penanaman tembikai wangi atau ‘rock melon’ di kebun atau ladang, seorang pengurus kolej swasta di sini, memilih tempat letak kereta aras empat di sebuah plaza, di sini, untuk menanam buah tersebut.

Berbekalkan minat mendalam terhadap bidang pertanian selain menjadikannya sebagai cabang menambah pendapatan, P. Manickavasagam, 60, mengusahakan tanaman itu di Plaza Sri Muda, di sini, sejak 10 tahun lepas menggunakan kaedah hidroponik dan fertigasi.

Menceritakan lanjut, beliau berkata, idea penanaman rock melon di parkir kereta tercetus apabila beliau yang menguruskan Kolej Vis Mechatronic di plaza itu melihat tempat letak kereta yang kosong tidak digunakan.

“Saya memilih aras empat (tingkat paling atas) bangunan Plaza Sri Muda iaitu tempat parkir kereta yang tidak berbumbung di sini sebagai kawasan tanaman rock melon.

“Terdetik nak guna kawasan ini sebab saya menguruskan Kolej Vis Mechatronic di aras tiga, jadi bila tengok tempat parkir ini tidak digunakan, saya memutuskan untuk menyewa kawasan ini bagi mengusahakan rock melon,” katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata berbekalkan pengetahuan penanaman rock melon dan sedikit kemahiran teknologi, tanaman buah itu dapat diusahakan tanpa menggunakan kawasan bertanah bahkan penanaman dan penjagaan rock melon juga disifatkan tidak sukar atau melibatkan kos yang tinggi.

Beliau berkata buah itu sangat mudah ditanam serta senang dijaga dan sehingga kini buah yang ditanamnya bukan sahaja bergred A tetapi juga tidak mudah rosak.

“Dengan menggunakan kaedah hidroponik dan fertigasi, saya tidak perlu menggunakan kawasan bertanah atau gunakan kaedah mencangkul dan sebagainya untuk menanamnya.

“Hanya dengan pengetahuan berkaitan penanaman buah ini yang saya perolehi daripada pegawai Jabatan Pertanian Klang dan kemahiran teknologi yang saya ada, buah ini dapat mengeluarkan hasil yang baik selain penjagaannya juga mudah,” kata bapa kepada tiga anak perempuan ini.

Manickavasagam berkata, kawasan letak kereta seluas 30.48 x 60.96 meter (m) itu, boleh menempatkan kira-kira 3,600 batang pokok dan proses penanaman mengambil masa sehingga 75 hari sebelum buah tersebut boleh dipetik.

“Di sini ada 3,200 pokok yang ditanam secara hidroponik manakala 400 pokok lagi (ditanam) secara fertigasi. Kaedah hidroponik ini kita menggunakan 48 batang paip yang mana panjang setiap paip ini 6.09m, manakala fertigasi pula kita tanam di dalam polibeg yang mengandungi sabut kelapa,” katanya.

Mengulas lanjut, Manickavasagam berkata dengan kaedah itu beliau dapat mengusahakan tanaman berkenaan dengan mudah serta hanya dibantu seorang pekerja warga Indonesia.

Katanya, beliau turut mengguna pakai sistem automasi iaitu kaedah air dan baja disatukan di dalam tangki air supaya setiap pokok mendapat sumber air dan baja secukupnya.

“Sistem ini saya buat sendiri, saya pasang kotak fius dan tetapkan di dalam komputer waktu air dan baja perlu disalurkan kepada pokok. Saya menggunakan tangki air seberat 600 liter dan dalam tangki ini kita campurkan baja. Setiap dua jam, air akan mengalir menerusi paip yang ditanam dekat pokok-pokok ini dan secara purata kita akan salirkan air enam kali sehari,” katanya.

Jelasnya, dengan cara itu beliau dan pekerjanya tidak perlu memantau pokok-pokok pada setiap masa.

Katanya, dengan dua kaedah penanaman itu beliau mampu meraih pendapatan jualan antara RM7,000 hingga RM8,000 dalam satu-satu masa, dan tanaman yang diusahakannya mampu mengeluarkan buah seberat sehingga lebih 1.5 kilogram (kg) dengan setiap 1kg buah gred A akan dijual dengan harga RM4 kepada pemborong.

“Selepas buah itu masak dan boleh dipetik, pemborong akan datang, kita akan beri kepada pemborong buah gred A iaitu yang beratnya lebih 1.5 kg (untuk setiap buah), manakala yang lain kita akan jual kepada pasar raya di sini,” katanya. — Bernama

Artikel Berkaitan