PRN Johor tunjuk PH jalan keluar — Fikri Allaudin

3 JUN — Pemimpin Pakatan Harapan (PH) Johor hari ini menunjukkan wajah sebenar mereka sebagai pemimpin yang sombong, ingkar dan mempersendakan titah Sultan Johor.

Melalui satu kenyataan Sultan Johor hari ini, baginda menyeru semua ahli politik di Johor menghentikan pergeseran politik dan menumpukan usaha berkhidmat kepada rakyat.

Jika segala usaha untuk memperbetulkan permasalahan ahli-ahli politik Johor tidak berhasil maka langkah terakhir baginda ialah melalui pembubaran DUN untuk rakyat Johor memilih semula wakil rakyat yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat melalui Pilihan Raya Negeri (PRN).

Malangnya teguran keras baginda ini langsung tidak diendahkan sebaliknya ia merupakan satu ‘turning point’ yang ditunggu-tunggu oleh mereka untuk meminta PRN segera diadakan kononnya untuk mengembalikan mandat rakyat kepada PH.

Sikap PH Johor ini membuktikan bahawa memang wujud gerakan untuk memecah-belahkan pentadbiran Perikatan Nasional (PN) di Johor.

Malah usaha ini tidak akan terhenti dan akan diteruskan sehingga keinginan mereka ini untuk kembali mendakap kuasa dapat direalisasikan.

Jika pada hemat dan kearifan baginda, membubarkan DUN ialah jalan terbaik untuk meleraikan segala kekusutan ini, maka pastinya ia peluang yang akan digunakan oleh rakyat Johor untuk memperbetulkan semula keadaan.

PH Johor akan ditunjukkan jalan keluar supaya tiada lagi saki baki perosak pemikiran dan pemecah-belah muafakat dalam kalangan rakyat Johor.

Wajah-wajah pemimpin PH dan wakil-wakil rakyat ‘katak’ yang menyebabkan potensi Johor menjadi negeri maju dan makmur tersekat, wajar menjadi ingatan kepada semua pengundi untuk menghukum mereka di semua peti undi.

* Fikri Allaudin merupakan pemimpin Persatuan Pemikir Muda Johor.

** Tulisan ini pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendapat Malay Mail.

Artikel Berkaitan