PRU15 peluang Undi 18 — Faisal Aziz

16 FEBRUARI — Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) merujuk kepada kenyataan Yang di-Pertua Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim yang dilihat cuba berdalih dengan dakwaan kononnya pindaan Perkara 119 (1) diluluskan di Parlimen dibuat tergesa-gesa dan bermotifkan politik.

Abim menilai kenyataan tersebut seolah-olah memberi ramalan bahawa dasar untuk menurunkan had umur undi kepada 18 tahun yang diputuskan Parlimen 16 Julai 2019 lalu tidak akan dikuatkuasakan.

Abim menegaskan tiada alasan kukuh untuk mana-mana pihak berganjak daripada keputusan yang dicapai sebulat suara oleh seluruh ahli Parlimen daripada kerajaan dan pembangkang dengan menafikan hak warga Malaysia yang sudah mencapai usia 18 tahun untuk mengundi pada Pilihan Raya Umum akan datang.

Abim juga menyangkal dakwaan pihak tertentu mendakwa rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun masih mentah dan belum bersedia untuk mengundi dalam pilihan raya.

Di kala mereka yang berusia 18 tahun sudah boleh berkerjaya, menganggotai ketenteraan, berkahwin dan sebagainya seperti yang termaktub dalam peruntukan undang-undang, adalah satu yang tidak masuk akal apabila ada pihak yang mempersoal kematangan mereka untuk membuat pilihan menentukan nasib negara.

Apabila mereka yang berumur 18 tahun ke atas dibenarkan untuk berkerjaya, sudah pasti mereka termasuk dalam golongan yang berkelayakan untuk membayar cukai kepada negara.

Justeru, ia adalah satu tanggungjawab moral dan amanah untuk mereka terlibat dalam memilih pemimpin negara sebagai ruang semak dan imbang serta memantau kebertanggungjawaban kerajaan yang menggunakan wang cukai yang dibayar mereka.

Abim juga merujuk kepada data batchgeo.com yang menegaskan bahawa statistik dunia hari ini menunjukkan 86 peratus negara menurunkan umur mengundi kepada 18 tahun.

Ini tidak termasuk negara jiran Indonesia dan Timur Leste yang meletakkan had umur mengundi 17 tahun selain 16 negara lain yang meletakkan had umur mengundi lebih muda iaitu 16 tahun. 

Dalam perkembangan berkaitan, Abim menggesa pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membentangkan kepada rakyat laporan perkembangan terkini pelaksanaan had umur mengundi yang baharu agar seluruh rakyat khususnya anak muda di Malaysia dapat memastikan mereka dibenarkan untuk mengundi dalam Pilihan Raya Umum akan datang.

* Muhammad Faisal Abdul Aziz adalah Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).

** Tulisan ini pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendapat Malay Mail.